Financiële ondersteuning voor verenigingen bij het afvalvrij organiseren van evenementen

Gepubliceerd op vrijdag 21 apr 2023 om 09:43 uur

Vanaf 15 juni wordt de Vlaamse wetgeving strenger voor het serveren van drank op evenementen. De gemeente Oostkamp wil verenigingen ondersteunen met een toelage voor het huren of het aankopen van herbruikbaar cateringmateriaal zoals bekers, borden, bestek ... Het toelagereglement werd op donderdag 20 april goedgekeurd door de Gemeenteraad.

Vanaf 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik, zoals plastic of papieren bekers, bij evenementen verboden. Er is een uitzondering voor petflessen en blikjes. Wanneer deze ingezet worden,  moeten eventorganisatoren een systeem voorzien dat garandeert dat minstens 95% van de gebruikte blikjes en petflessen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2025 valt ook deze uitzonderingsregel weg en is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen volledig verboden.

Financieel duwtje in de rug

De gemeente staat achter het afvalvrij organiseren van evenementen. Herbruikbare drank- en voedselverpakkingen op evenementen zorgen voor een lagere milieu-impact, minder afval, propere terreinen en minder zwerfvuil in de omgeving van het evenement zelf. Tegelijkertijd begrijpt de gemeente  dat de impact voor verenigingen groot kan zijn. Daarom werd een toelagereglement opgemaakt die verenigingen financieel ondersteunt wanneer zij herbruikbaar cateringmateriaal inzetten bij evenementen.

Tot maximaal 500 euro per jaar

Concreet kan een Oostkampse vereniging, instelling of samenwerkingsverband maximaal 2 keer per jaar een toelage aanvragen voor het huren of aankopen van herbruikbaar cateringmateriaal zoals bekers, bestek, borden … voor hun eigen evenementen die plaatsvinden in Oostkamp. De toelage bedraagt maximaal 50 % van de huur- en/of aankoopkosten met een maximumbedrag van 500 euro per jaar. De toelage kan vanaf 1 mei via deze websitepagina aangevraagd worden.

Proefproject

Het toelagereglement wordt gelanceerd als proefproject en wordt eind 2023 samen met de verenigingen geëvalueerd en kan indien nodig bijgestuurd worden.