Gemeente Oostkamp en inwoners van Ruddervoorde waren vragende partij voor deelmobiliteit in Ruddervoorde. Vervoerregio Brugge werkt initiatieven uit waarbij een aantal deelwagens ter beschikking gesteld. Zo komt er een elektrische deelwagen in Ruddervoorde centrum tegen eind 2024. Naast ook de elektrische deelfietsen die er komen in Ruddervoorde en Waardamme.
Deelwagens in de Vervoerregio Brugge
Binnen de Vervoerregio Brugge zijn middelen voorzien om in te zetten op een meer duurzame en gedeelde mobiliteit. Zo komen er in 2025 deelfietsen aan het station, op het Rooiveldplein en aan het Sint-Elooisplein.
Tegen eind dit jaar wordt een elektrische deelwagen op het Sint-Elooisplein in Ruddervoorde geplaatst. Via een overheidsopdracht werd de opdracht gegund aan Claus2You. De elektrische wagen zal je kunnen reserveren, openen en afsluiten via de Claus2You app op je smartphone.
In het centrum van Oostkamp zijn er op dit moment al 3 elektrische deelwagens van CoopStroom beschikbaar.
Aanvullend verkeersreglement
Voor van de komst van deze deelwagen, is een nieuw aanvullend verkeersreglement nodig. Dat reglement werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 september:
- Enerzijds wordt een parkeerplaats voorbehouden voor de deelwagen.
- Anderzijds wordt via de raamovereenkomst van de Vlaamse overheid een bijkomende openbare laadvoorziening. Deze zal enerzijds de parkeerplaats voor de deelwagen zijn en anderzijds één bijkomende vrij beschikbare parkeerplaats voor het laden van elektrische voertuigen. De laadpaal werd aangevraagd. De installatie ervan gebeurt door concessiehouder Total Energies.
- Deze twee parkeerplaatsen komen links van de bestaande parkeerplaatsen voor elektrisch laden op het Sint-Elooisplein.
Oostkamp moedigt gebruik van deelwagens aan
Een auto kopen en onderhouden is een grote investering. Autodelen vormt daarom vaak een goed alternatief voor wie niet zo vaak een eigen wagen of een 2e wagen nodig heeft.
Een auto staat ook vaak stil, soms tot wel 23 uur per dag. Doordat een deelauto vaker en door meer mensen wordt gebruikt, worden andere auto’s overbodig. Afhankelijk van de situatie kan een deelauto tot wel 10 auto’s vervangen.
Wie een deelwagen gebruikt, gaat ook bewuster om met verplaatsingen. De duurzame alternatieven zoals fietsen, wandelen of openbaar vervoer worden dan ook vaker gekozen door gebruikers van deelwagens.
De nieuwe elektrische deelwagen via de Vervoerregio Brugge zal tegen eind dit jaar een meerwaarde zijn voor wie aan autodelen wil doen in Ruddervoorde. Naast het gebruik maken van een openbare deelwagen, bestaat nog steeds het privaat autodelen. Inwoners lenen of ontlenen daarbij hun eigen auto binnen het deelplatform Dégage. Via dat platform worden kosten en verzekering geregeld en correct afgerekend. Wie zich lid maakt van zo’n erkend particulier autodeelplatform, kan hiervoor een subsidie van 35 euro per persoon aanvragen bij de gemeente. De gemeente moedigt hiermee particulier autodelen aan.