Eerste #8020 boekenruilkast in Baliebrugge

Gepubliceerd op maandag 23 okt 2023 om 19 uur

Oostkamp heeft een hart voor warme buurten en initiatieven om deze te versterken. Een boekenruilkast is daar een mooi voorbeeld van: een soort kleine bibliotheek, die gratis toegankelijk is voor de buurtbewoners. De gemeente stelt zelf de boekenruilkastjes ter beschikking. In Baliebrugge is de eerste #8020 boekenruilkast geplaatst.

Gemeente Oostkamp ondersteunt heel wat initiatieven om buurten samen te brengen. Naast o.a. het WOW-label (Warme Oostkampse Wijk) en de #8020 gevelbanken, kunnen buurten nu ook een boekenruilkast aanvragen. Deze worden door de gemeente zelf ter beschikking gesteld.

Mini-bibliotheek

Een boekenruilkast is een soort kleine bibliotheek, die 24/7 beschikbaar is en gratis toegankelijk voor de buurtbewoners. Haal je er een boek uit, dan zet je er een eigen boek voor in de plaats. Alle boeken zijn welkom: kinderboeken, romans, non-fictie, stripverhalen, kookboeken, knutselboeken, ... zolang ze in goede staat zijn. Bibliotheek-infopunt Oostkamp voorziet een startpakket boeken voor in de kast. 

Eerste #8020 boekenruilkast in Baliebrugge 

Wendy Coene uit Baliebrugge was samen met 3 enthousiaste buren de eerste om een boekenruilkast aan te vragen:

“Samen met een enthousiaste groep straatambassadeurs proberen we in Baliebrugge de buurt met elkaar te verbinden. Zo kwam er met de picknickbank aan het Baliebruggeplein een centrale plaats om een babbeltje te doen. Graag verrijken we deze plaats nu met een boekenruilkast. Op die manier geven we gelezen boeken de kans om weer nieuwe mensen mee te nemen in hun verhalen. Het past bovendien in een duurzame kijk op de wereld. De centrale plaats zorgt er alvast voor dat deze mini-bib voor iedereen toegankelijk is!” 

Aanvragen boekenruilkast

Een boekenruilkast aanvragen kan van zodra je met vier geëngageerde buurtbewoners bent die het peter-/meterschap van de kast op zich willen nemen. Als peter/meter engageer je je om de kast goed te onderhouden. Eventuele schade meld je aan de gemeente. Je helpt actief mee communiceren over de kast naar de buurt en maakt op die manier de buurtbewoners warm voor het initiatief. Aanvraag insturen kan eenvoudig via de gemeentelijke website.