Een gezonde mond: jong geleerd is oud gedaan

Gepubliceerd op maandag 20 mrt 2023 om 10:09 uur

Op 20 maart is het Dag van de Mondgezondheid, het ideale moment om het belang van een goede mondhygiëne in de kijker te zetten. Voor het derde jaar op rij wordt er intergemeentelijk samengewerkt tussen Logo Brugge – Oostende en de vier lokale besturen Oostkamp, Beernem, Jabbeke en Zedelgem om een mondzorgactie op te zetten.

De lokale besturen hechten veel belang aan mondgezondheid bij kinderen en schenken daarom gratis mondzorgpakketten aan scholen. De pakketten omvatten een tandenborstel, tandpasta en een informatieve folder. Ze worden, via de intergemeentelijke preventiemedewerker, aangeboden aan de kleuter- en lagere scholen van de vier gemeenten. Dit jaar zijn er 1.112 mondzorgpakketjes uitgedeeld in de 4 gemeenten.

De leerkrachten of kinderbegeleiders krijgen ook de kans om te werken met de gezonde mond koffer in de klas of opvang. Deze koffer is een box met educatief materiaal rond mondzorg. "Zo kan de leerkracht of begeleider aan de hand van een groot gebit en grote tandenborstel aantonen hoe je correct je tanden moet poetsen”, zegt de intergemeentelijke preventiemedewerker Charlotte Hoeman.

Dit jaar ligt de focus op het ‘napoetsen’ van de tanden. Jonge kinderen hebben vaak onvoldoende motorische vaardigheden om helemaal zelfstandig hun gebit te reinigen. Daarom is het belangrijk dat de (groot)ouders bij het tandenpoetsen aanwezig zijn en ‘napoetsen’, liefst tot de leeftijd van 10 jaar.