Update doortocht Loppem: het rooien is klaar tegen 17 uur. De weg is terug open voor het verkeer.

Gepubliceerd op vrijdag 10 feb 2023 om 15:10 uur

Het rooien van de bomen in de Loppemsestraat is zo goed als afgerond. De weg is vanaf vrijdag 10 februari om 17 uur terug open voor het verkeer. In de week van 13 februari moeten wel nog een aantal kleine zaken gebeuren. Het verkeer kan wel passeren.

Waarom was rooien nodig?
Om de nieuwe fietspaden toekomstgericht aan te leggen, moeten we herbeginnen. Om het fietsen langs deze rechte weg veiliger te maken, is er gekozen voor een brede veiligheidsstrook. Hierdoor komen de nieuwe fietspaden op de plaats waar nu de bomen staan. De plaats en de plantwijze van de huidige bomen zorgen er ook voor dat de wortels het fietspad opsteken. De wortels beschadigen ook de bekabeling, zowel boven- als ondergronds. Een aantal is ook ziek.

Er komen nieuwe grote, hoofdzakelijk streekeigen bomen met meer toekomstkansen
Over de hele rij komen er grote, toekomstgerichte bomen met veel wortelruimte en voldoende groeikansen. De plantvakken waarin de nieuwe bomen komen zijn veel groter dan die van de bomen die verdwijnen. Tussen de nieuwe plantvakken en de nieuwe fietspaden komt wortelwering. Dit zorgt ervoor dat er geen wortels onder het fietspad zullen groeien. Dit voorkomt schade aan de nieuwe fietspaden en bestaande weg.

Zo zal de Loppemsestraat er in het landelijke deel uitzien:

Zo zal de Loppemsestraat er in de toekomst uitzien

  • Afgescheiden, brede en veilige fietspaden
  • Brede veiligheidsstrook tussen weg en fietspad
  • Nieuwe bomenrij die voor dreefeffect zorgt en zo snelheidsremmend werkt
  • Nieuwe grachten met zachte helling voor betere waterinsijpeling

Start van de werken aan het fietspad zelf
De start van de werken is voorzien later dit voorjaar. De provincie West-Vlaanderen, de trekker van het project, is momenteel bezig met de aanbestedingsprocedure voor het aanstellen van een aannemer. 

Wil je op de hoogte blijven van dit project?

Abonneer je hier op updates.