WOW, De Vijvers in Waardamme wordt 6de Warme Oostkampse Wijk

Gepubliceerd op maandag 9 jan 2023 om 11:53 uur

De gemeente stimuleert en ondersteunt een warme buurtwerking in 8020. Sinds begin vorig jaar kunnen straten en buurten het label van Warme Oostkampse Wijk aanvragen. Dit is een gemeentelijk initiatief om straten en buurten te motiveren om het samenhorigheidsgevoel aan te scherpen. De Vijvers in Waardamme is de zesde wijk die het label van Warme Oostkampse Wijk ontvangt.

Een Warme Oostkampse Wijk (WOW) is een straat of buurt waar de inwoners zich engageren om er voor elkaar te zijn. Dit kan onder meer door: 

  • Aandacht te hebben voor minder mobiele buren, vb. vuilniszakken buitenzetten, brood halen.
  • Lokale noden te signaleren en op te volgen, vb. afval op het speelpleintje van de wijk helpen vermijden. 
  • Elkaar te informeren over wat reilt en zeilt binnen de gemeente of de wijk, vb. over de campagne Generatie Rookvrij op de speelpleintjes. 
  • Erop toezien dat deze informatie ook effectief alle buurtbewoners bereikt, vb. via een gezamenlijke WhatsApp-groep of Facebookgroep van de straat.
  • Ontmoetingsmomenten te (helpen) organiseren, vb. straatfeest. 
  • De burenhulpkaart uit te hangen en af en toe 5 minuten tijd te maken voor elkaar, vb. helpen met een klein klusje.

Met het label wil de gemeente straten en buurten motiveren om het samenhorigheidsgevoel te verstevigen. Het gevoel geven dat iedereen de moeite waard is en iets kan betekenen voor de ander, vanuit zijn specifieke talent of achtergrond. Hier vind je nog nog meer info over het label. 

De Vijvers in Waardamme geeft de aftrap voor 2023

De Vijvers is de zesde Warme Wijk die, onder begeleiding van de fanfare, op zaterdag 7 januari het label ontving. De buurt combineerde het feestelijke moment met een straatfeest en een nieuwjaarsdrink.

Wij zijn sinds iets meer dan een half jaar actief als wijkcomité om de samenhorigheid en verbondenheid te vergroten in onze wijk. We kunnen ondertussen rekenen op een groep van geëngageerde mensen die hun schouders willen zetten onder verschillende initiatieven. Zo organiseerden we al een succesvolle ‘after-summer drink’ en griezelden we samen met jong en oud tijdens een halloweenactie. Ook sprokkelt de Facebookgroep van De Vijvers steeds meer leden. Onze wijk komt door dit alles stilaan helemaal tot leven!
Cloë D'Haenens, straatambassadeur en voorzitter van wijkcomité De Vijvers

In 2022 mochten al de Watersnipstraat in Waardamme, de Vliegend Paardstraat in Ruddervoorde, de Veldstraat in Moerbrugge, de Walbrugstraat in Oostkamp en “de Watervijver’ ( = Watering, Waterweelde, Mostvijver, Palingvijver, Groenhovestraat) in Baliebrugge het label in ontvangst nemen.

Verdient jouw wijk of straat ook een WOW-label?

Wijken of buurten die geïnteresseerd zijn om het WOW-label aan te vragen, kunnen contact opnemen (zie contactgegevens op deze pagina).