Daisy-luisterboeken

Inhoud

Iedereen die geen of moeilijk gewone, gedrukte boeken kan lezen, mag gebruik maken van Luisterpunt. Dit is de Vlaamse openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking. Dit kan gaan om kinderen en volwassenen met dyslexie, ouderen die slechter zien of geen boek meer kunnen tillen, slechtzienden …

Luisterpunt stelt die boeken beschikbaar in twee speciale vormen: het Daisy-luisterboek (Daisy staat voor Digital Accessible Information System (ofwel: digitaal toegankelijk informatiesysteem)) en het Brailleboek. We merken dat veel mensen de Daisy-luisterboeken nog niet kennen. Deze kan je beluisteren op twee manieren: via een Daisy-speler of via de Anderslezen-app.

Daisy-luisterboeken via een Daisy-speler

De Daisy-speler is een soort cd-speler, maar met extra functies zodat het luisteren comfortabeler wordt. Je kunt luisteren op jouw gewenste voorleessnelheid, het boek start terug waar je de vorige keer gestopt bent, het heeft dezelfde grootte als een fysiek boek. Als je lid bent van onze bib, kan je een Daisy-speler, samen met het gewenste luisterboek, gratis ontlenen.

Daisy-luisterboeken via de Anderslezen-app

Met de Anderslezen-app kan je eenvoudig Daisy-boeken beluisteren via het internet op je toestel naar keuze: een tablet, smartphone, computer … Je downloadt de gratis Anderslezen-app, maakt een profiel aan en je kunt starten. Bij aanmaak van je profiel verklaar je moeite te hebben om een gedrukt boek te lezen.

Deze app is handig voor kinderen en jongeren met een leesprobleem. Als ze een boek lezen voor school, kunnen ze het gedrukte boek ontlenen in de bib en daarnaast ook het luisterboek ontlenen via de app. Door beiden te combineren blijven ze het lezen oefenen, maar beleven ze er ook plezier aan.

Anderstaligen

Voor anderstaligen kunnen luisterboeken helpen bij het leren van een nieuwe taal. Zij kunnen momenteel via Luisterpunt enkele reeksen ontlenen: de Wablieft krant, Eenvoudig Communiceren en voor anderstalige kinderen Studio Sesam en Nik-Nak.

Aanbod luisterboeken

Luisterpunt biedt bijna 30.000 boeken aan. Het aanbod is zeer uitgebreid en afgestemd op diverse doelgroepen. Voor volwassenen vind je er spannende thrillers, heerlijk meeslepende romans, historische boeken, kookboeken, hoorspelen … Maar ook de jeugd vindt er zijn gading. Je vindt er bijvoorbeeld alle boeken die geselecteerd werden voor de Leesjury (vroegere Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen).

Procedure

Wil je zelf eens een Daisy-luisterboek proberen of ken je iemand die hiervoor in aanmerking komt? Kom langs in Bibliotheek-infopunt. Indien je dit wenst, komt een van onze vrijwilligers bij je langs. Deze persoon legt je de werking van het toestel uit en helpt je op weg met je eerste luisterboek.

Deze dienst sluit nauw aan bij onze Bib aan huis dienst. Lukt een bibbezoek niet meer voor jou, dan komen we graag langs bij jou thuis met het gewenste materiaal. Dit is volledig gratis. Je moet enkel lid zijn van onze bib en in Oostkamp wionen.