Een tiental medewerkers van de gemeente ging de uitdaging aan om te stoppen met roken. Ze deden dit onder
deskundige begeleiding van tabakologe Wendy Van Tiggel uit Brugge. Benieuwd naar hun ervaringen?
Welke tip van de tabakologe was voor jou de beste?
Dieter: “Dat het belangrijk is om hulpmiddelen langdurig te gebruiken. Het nicotinegehalte in je bloed mag zo min mogelijk
schommelen. Pleisters en andere hulpmiddelen kunnen daarbij helpen. Bij eerdere pogingen stopte ik hiermee te snel.”
Alma: “Het besef dat de drang om te roken van voorbijgaande aard is. Daarnaast kregen we voedings- en bewegingstips om ervoor te zorgen dat we niet te veel bijkwamen. Dat is helaas vaak een bijwerking van stoppen met roken.”
Martine: “Wat bij mij vooral helpt, is focussen op mijn ademhaling. Als de zin om te roken de kop opsteekt, een aantal keer diep inademen door de neus en uitademen door de mond, tot de drang verdwijnt.”
Wat zijn de moeilijke momenten?
Dieter: “Er zijn elke dag moeilijke momenten. Zo kom ik dagelijks op plaatsen waar ik vroeger automatisch een sigaret opstak.
Stoppen met roken vraagt een herprogrammering van je brein.”
Alma: “De bijwerkingen van het stoppen met roken kunnen lastig zijn: slecht slapen, nachtmerries, depressief gevoel … Gelukkig verdwenen deze bij mij naarmate ik langer was gestopt."
Wat helpt je om vol te houden?
Alma: “Een persoonlijk afbouwschema met hulpmiddelen én het feit dat de begeleiding in groep gebeurt. Zo kan je elkaar steunen tijdens moeilijke momenten.”
Martine: “Via de WhatsApp-groep steunen we elkaar. Roken is een sociaal gegeven, maar ook samen NIET meer roken blijkt dat te zijn!”
Ervaar je minder lichamelijke klachten?
Dieter: “Ja, ik ben minder vaak buiten adem.”
Alma: “Met de online app QuitNow! houd ik bij hoelang ik gestopt ben, wat de gezondheidsvoordelen zijn en hoeveel ik al bespaard heb aan sigaretten. Dat is de moeite! Ik voel momenteel nog niet veel verschil, maar kreeg wel al te horen dat mijn
huid niet meer zo’n vale rokerskleur heeft.”
Martine: ”Het valt me op dat mijn kriebelhoest weg is. Mijn longen protesteren niet meer na enkele trappen. Ik heb ook het gevoel dat ik meer tijd heb, nu ik niet meer rook.”
Rook je en wil je er graag mee stoppen?
- Gebruik een rookstop-app zoals Quiddy, Smoke Free, Kwit, QuitNow!, Flamy of Stoppen Met Roken.
- Laat je begeleiden door een tabakoloog. Dit kan individueel of in groep. De Vlaamse overheid voorziet hiervoor een voordelig tarief.
- Tabakstop geeft een telefonische rookstopbegeleiding op het gratis nummer 0800 111 00.