Vast captatiepunt voor landbouwers aan de Westdijk

Gepubliceerd op dinsdag 23 jul 2024 om 11:41 uur

De gemeente diende via het kanalenreglement van de provincie West-Vlaanderen een project in voor een proefopstelling met een geluidsarme pomp en een bijhorende geluidsstudie.
Op 8 augustus werd dit goedgekeurd door de Deputatie. In augustus zullen geluidsmetingen plaatsvinden om de landbouwers te ondersteunen bij watercaptatie, met aandacht voor de geluidsoverlast voor omwonenden.

Aan het kanaal Gent-Oostende kunnen landbouwers ter hoogte van de Westdijk gebruik maken van een vaste, geluidsarme captatiepomp. Het gebruik hiervan is strikt geregeld via afspraken in een Burgemeestersbesluit om de hinder tot een minimum te beperken.

Aan de Westdijk (ter hoogte van de monding van de Rivierbeek) is er een vast captatiepunt ter hoogte van de laad- en loszone van de Vlaamse Waterweg.

Op 18 juli 2024 besliste de burgemeester om de mogelijkheden voor het capteren van water uit het Kanaal Gent-Oostende t.h.v. de Westdijk te beperken. In het Burgemeestersbesluit werden volgende voorwaarden opgenomen:

  • Enkel toegankelijk voor wie een watercaptatiemelding (minder dan 500 m³ per jaar) of aanvraag tot watercaptatievergunning (vanaf 500 m³ per jaar) indient via e-loket De Vlaamse Waterweg nv.
  • Overdag (tussen 7u en 22u)
    • Toegelaten: captatie met de geluidsarme captatiepomp.
    • Toegelaten: captatie met eigen slangen en landbouwvoertuigen (pompen op aaltonnen).
    • Uitzondering: op schooldagen tussen 7u en 8u30 zijn beide vormen van captatie NIET toegelaten.
  • ’s Nachts (tussen 22u en 7u)
    • Toegelaten: captatie met geluidsarme vaste captatiepomp. Indien de captatiepomp er niet staat of indien deze niet werkt, kan er niet gecapteerd worden.
    • Niet toegelaten: captatie met eigen slangen en landbouwvoertuigen (pompen op aaltonnen).
  • Aanschuiven of wachten kan op het parkeerterrein voorzien aan het captatiepunt. Aanschuiven of wachten op  het jaagpad is niet toegelaten. Tijdens het aanschuiven of wachten moet de motor van de tractor worden afgelegd.
  • Bij gebruik van de captatiepomp, leeft men het afsprakenkader (opgemaakt door de gemeente in samenspraak met de Vlaamse Waterweg en de leverancier van de pomp) na. Naast eventuele bijkomende afspraken, die geafficheerd worden ter plaatse, gelden volgende voorwaarden bij het gebruik van de captatiepomp:
    • Er kan maximaal 1 tractor per keer pompen met de captatiepomp.
    • In geval van captatie met de captatiepomp moet de motor van de tractor worden afgelegd. 
    • De captatiepomp kan uitsluitend gebruikt worden voor land- en tuinbouwdoeleinden of bij bluswerken.
    • De gemeente en/of de Vlaamse Waterweg hebben het recht om te allen tijde het gebruik van de captatiepomp te verbieden. Deze beslissing wordt ter kennis gebracht door het aanbrengen van een bord aan de tapplaats.

De capatiepomp zal vanaf woensdag 24 juli beschikbaar zijn aan de Westdijk. De sleutel om de pomp te starten, zit in een sleutelkast, afgesloten met een cijfercode. De code ontvang je bij de goedkeuring van de melding of vergunning van de aanvraag tot captatie op het Kanaal van de Vlaamse Waterweg.

De vaste pomp bevindt zich hier:

Gelieve bij captatie aan de Westdijk rekening te houden met de omwonenden en de gebruikers van het jaagpad. Gelieve de regels en de voorwaarden opgelegd bij het burgemeesterbesluit van 18 juli na te leven. Gelieve ook zorg te dragen voor de pomp zelf en de sleutel steeds correct op te bergen in het sleutelkastje.

Bij problemen kan je terecht bij de Milieudienst (milieu@oostkamp.be – 050 819 860) tijdens de kantooruren.