Buitenlandse reis Nederland

Koninklijk Paleis Soestdijk (grote weergave) Klompenmaker (grote weergave)

De jaarlijkse buitenlandse reis ging dit jaar naar Nederland, meer bepaald naar Gelderland. 

Zoals ieder jaar hadden de bestuursmensen van Ruddervoorde een prachtig programma in elkaar gestoken.  Want ere wie ere toe komt, de beide ziekenzorgen gaan dan wel samen op buitenlandse vakantie,  maar de organisatie ervan, is nog altijd in handen van de mensen van Ruddervoorde, waarvoor onze welgemeende dank!

10 mei: Op een bewolkte maar droge morgen, met gidse Magda en de bus compleet volgeladen (53 deelnemers!) en Dirk als chauffeur, vertrokken wij richting Noorderburen.

Dag 1 deed ons kennismaken met een paardenmelkerij (een paard heeft een veel kleinere uier dan een koe wordt 5 keer per dag gemolken) en een kippenmuseum.  We weten nu nog altijd niet wat er ooit eerst was:  de kip of het ei! Maar wat we intussen wel weten is dat er vele ontwikkelingsfases nodig zijn alvorens een bevrucht ei een kuikentje wordt.  Het kippenras “De Barnveldse kip” is typisch van  de streek die we hier bezochten.

Dag 2 bracht ons twee totaal verschillende bezoeken:  in de voormiddag waren we in het Media Park Hilversum en in de namiddag gingen we op bezoek op het Koninklijk Paleis in Soestdijk.

Media Park Hilversum is een totaal nieuw gebouw waar heel wat radio- en TV-materiaal gearchiveerd wordt.  Zo trakteerden zij ons op beelden “uit de tijd van toen”.

Het Koninklijk Paleis Soestdijk was vroeger de woning van prinses Juliana, prins Bernhard en hun 4 dochters.  Je ziet ze in gedachten in de mooi bewaarde vertrekken rondlopen.  De vele foto’s hielpen ons, om er nog een beter beeld van te maken.

Op dag 3, donderdag 12 mei, stond een bezoek aan de scheepswerf BATAVIA in Flevoland op de agenda.  De Batavia was ooit (in 1628) een gekend zeilschip dat verging op zijn missie naar Indonesië.  In 1980 werd het Bataviawrak teruggevonden en maakte men hiervan een replica.   De meeste deelnemers van onze reis hebben deze reconstructie dan ook bezocht, terwijl de mensen met een beperking alles konden volgen via een powerpointvoorstelling en een deskundige uitleg van een gids.

De typische Nederlandse uitspraak “Nou breekt mijn klomp!” moesten wij toch ook eer aan doen.  Vandaar dat wij op vrijdag 13 mei bij een klompenmaker te gast waren. Wat ooit een hobby was, is bij deze mens uitgegroeid tot een ambachtelijk bedrijfje dat veel toeristen trekt.  De klompenmaker heeft een demonstratie gegeven met zijn machines van wel 100 jaar oud.  

Na het middagmaal stond er een toeristisch treintje klaar om ons de  mooie bloemvelden, fruitboomgaarden …te laten zien en bewonderen.  De bloemen, typisch de tulpen, worden niet gekweekt voor de bloemen maar wel voor de knollen.

Op de terugweg konden we aan de lijve ondervinden dat het verkeer in de Antwerpse Konijnenpijp soms wat stroef verloopt maar wie ging er daar nu over zagen:  4 prachtige (droge) dagen achter de rug terwijl het in België…regende!  De thuisblijvers hadden nog maar eens ongelijk.

Met dank aan de vele helpende handen, de gids Magda, chauffeur Dirk, de verantwoordelijken van dienst en het enthousiasme van alle deelnemers!

Marina (grote weergave)
op 25 juni 2016
LCP