12/01: Hapjes en drankjes

foto (grote weergave)

Zoals ieder jaar, is de eerste activiteit in het nieuwe jaar een namiddag in het teken dan drankjes en hapjes.  De aanwezige leden worden diverse alcoholvrije en suikerbeperkte drankjes aangeboden en in tussentijd krijgen ze ook een zestal hapjes om te proeven.

Uiteraard worden die hapjes en drankjes ter plaatse gemaakt, zodat de leden de werkwijze zien en die eventueel later bij hun thuis kunnen toepassen.

Dit jaar hadden we drie hobby-koks:  Elfrieda is reeds een aantal jaren de kok voor de drankjes, voor de hapjes waren Moniqe en Veerle de eerste keer als kok te gast.  Hier al zeker dank voor hun vele voorbereiding en sleurwerk om alles tot in de zaal mee te brengen.

Ze kenden echter een groot succes want er waren 56 aanwezigen.  Onder deze aanwezigen ook nog enkele bestuursleden, die de handen uit de mouwen staken waar het kon:  aanbieden van de hapjes; helpen klaarmaken, en niet te vergeten afruimen en afwassen.

We begonnen de middag met Frieda die eigenlijk 4 drankjes ineens maakte.  Een fles siroop van  citroen, van perzik, van rode vruchten en met frambozensmaak, werd telkens aangelengd met 3 liter spuitwater.  Een verfrissende drank, die in de zomer, met wat ijsblokjes er in, nog beter tot zijn recht zal komen.  Heel lekker.

Intussen was Monique aan het eerste hapje begonnen:  het smeren van wat kruidenkaas o een toastje en daar wat gesnipperde Italiaanse ham (is de pittigste) op strooien.  Iedereen kreeg de kans om te proeven en moest beamen dat het lekker was.

Dan was het de beurt aan Veerle:  Veerle had twee hapjes klaar:  een stokje (kan een brochettestokje zijn) met eerst een groene olijf, dan wat fetakaas, een tomaatje, nog wat fetakaas en een zwarte olijk op het stokje gestoken.  Het werd dus een aperitief brochette.

Daarnaast had Veerle ook toastjes bij zich die ze belegde met een schijfje hard gekookt ei en was ansjovis erop.  Wie niet aan "olijfje" was, kon de ansjovis kiezen, maar beide hapjes werden toch wel goed gesmaakt.

Daarna was het terug de Beurt aan Frieda voor een drankje:  ze had enkel flessen alcoholvrije aperitief uit de groep Funny mee en hier werd een mengeling gemaakt van 100 ml funnydrank, met 50 ml sinaasappelsap en 50 ml roze pompelmoessap. Alhoewel het eerste dranke lekker was, viel dit zeker ook in de smaak.

Tijd dus voor nog en hapje:  Veerle presenteerde zalmmousse op een witloofblaadje.  De zalmmousse had ze zelf gemaakt door een potje conserven zalm, zonder graten en vel en zonder het vocht in een beker te doen.  Hierbij 2 eetlepels mascarpone, ev.  Wat look en peper en zout.  Dit geheel voldoende mixen en de zalmmousse is klaar.  Bij de presentatie op het witloofblaadje kan je er altijd nog wat peterselie of een tomaatje opleggen!

En geen samenkomst van ziekenzorg zonder koffie.  Misschien wat later  dan gewoonlijk kwam de koffie op tafel met daarbij, hoe raad je het, een speciaal gebakken cake van Monique.  In plaats van suiker, werd een suikervervanger tagatose gebruikt zodat deze cake ook voor diabetici een welkom gebak is;

Tijdens de koffie heeft Roos dan de nodige uitleg gegeven over komende activiteiten en de komende reizen die reeds bijna volledig afgewerkt zijn.

We mogen zeggen dat het een geslaagde, lekkere en leerrijke namiddag was waarbij veel van onze mensen eveneens hebben kunnen bijbabbelen.

Er mag niet vergeten worden om de mensen die achter de schermen, voor en na de activiteit, die de zaal zowel klaar gemaakt hebben als ze  terug opgeruimd hebben, van harte te bedanken.

Proficiat aan onze hobbykoks en dank je wel voor de vele helpende handen!!!

Marina (grote weergave)
op 15 januari 2016
LCP