Slapen en rugpijn op 17 oktober 2015

de heer Mannekens (grote weergave) Aandachtige luisteraars (grote weergave)

Voordrachtgever :  de heer Mannekens, kinesitherapeut en deskundige in slaap- en rugproblemen.  Deze lezing is tot stand gekomen door een samenwerking van VZW-Ruggensteun met Ziekenzorg en Okra Ruddervoorde

Voor een vijftigtal personen heeft de heer Mannekens uit Boortmeerbeek ons attent gemaakt op het belang van een goeie ligging tijdens het slapen, rechte rug, schouders wat ingedrukt in de matras, stevige steun in  de rug en terug wat inzakking op de plaats van de heupen.

Wat we onthouden hebben uit deze lezing is o.a. het feit dat gedurende de slaap de spierspanning, de temperatuur  en het bewustzijn dalen.  Daardoor hebben we geen controle over ons lichaam, vandaar het draaien en keren in bed tot we uiteindelijk de beste houding gevonden hebben.  Zelf kunnen we er niets aan doen, het gebeurt allemaal in ons onderbewustzijn.

Wat we er wel kunnen aan doen is maken dat we op een goeie matras liggen, liefst aangepast aan ons lichaam.

De spreker heeft ons, op  een skelet,  aangetoond waar de pijnpunten liggen en hoe we die kunnen verlichten of volledig doen verdwijnen.

Het was een interessante voordracht en we kijken al uit naar de volgende die zal handelen over knie- en heupproblemen.   Deze lezing zal terug doorgaan in Ridefort te Ruddervoorde in de maand maart 2016.  De  exacte datum zal tijdig meegedeeld worden.

Dank aan alle deelnemers van Ruggensteun, Ziekenzorg en OKRA Ruddervoorde.

Josée Vandenberghe

Josée (grote weergave)
op 18 oktober 2015
LCP