"Mens, erger je niet"

foto 1 (grote weergave) foto 2 (grote weergave)

Ziekenzorg  en  KVG  Ruddervoorde

Verslag 

Lezing : “Mens, erger je niet”  op woensdag 11 februari 2015

Door een te hese stem (verkoudheid) heeft Ilona Degraeve forfait moeten geven en heeft Nele Dewachter als volwaardige plaatsvervangster en in aanwezigheid van Ilona, de voordracht gegeven.

Tweeëntachtig aanwezigen van KVG en Ziekenzorg waren present om de lezing bij te wonen.

Het ging over slecht humeur, zich ergeren aan onbenulligheden, klagen over om het even wat, piekeren…enz…  In de top 10 van de klaagonderwerpen kwamen o.a. het weer, de buren, de familie, het verkeer, de gezondheid, de politiek , reizen….    aan bod.

Nele heeft ons ook enkele tips gegeven om de klager het zwijgen op te leggen en dit op een elegante manier, zoals bijvoorbeeld hem/haar positief te benaderen door iets goeds tegen die persoon te zeggen.

Er zijn twee redenen waar klagen en piekeren wel toegelaten is, namelijk bij een ernstig verlies  en/of serieuze gezondheidsproblemen.

In de meeste gevallen leidt klagen en piekeren tot niets, ze brengen geen nieuwe inzichten en kunnen  uiteindelijk leiden tot ziekte.

De moraal van het verhaal is : positief in het leven staan waardoor je een beter zelfbeeld krijgt en het piekeren en klagen zal dan in hoge mate  vanzelf  achterwege blijven.

Deze voordracht was een eerste coproductie KVG en Ziekenzorg.  Een dergelijk samenwerkingsinitiatief  is zeker voor herhaling vatbaar.

Dank aan alle bestuursleden van beide organisaties voor de goeie verstandhouding en samenwerking.

Josée (grote weergave)
op 12 februari 2015
LCP