Bibliotheek-infopunt heropent met een plus

Gepubliceerd op vrijdag 26 mei 2023 om 11 uur

De werken aan Bibliotheek-infopunt zijn afgerond. Op dinsdag 30 mei, na het pinksterweekend, opent Bibliotheek-infopunt opnieuw de deuren. Er valt heel wat nieuws te ontdekken zoals het leesparadijs voor de jeugd, het gezellige leescafé, de vernieuwde inkombalie … De bibliotheek kiest ook voor het systeem van Open+ waardoor een nog ruimere dienstverlening mogelijk is. Naast de (nieuwe) bemande openingsuren, zijn er voor de vaste gebruikers extra openingsuren zonder personeel. 

De werken aan Bibliotheek-infopunt, de hoofdbib van Oostkamp in de Kapellestraat, zijn afgerond. De renovatie van de bib bestond uit:

 • een nieuwe inkombalie en jeugdafdeling op het gelijkvloers,
 • nieuwe vloerbekleding, aanpassing van de verwarming en overal een nieuw likje verf,
 • een nieuw leescafé,
 • gezellige hoekjes om te lezen, te studeren en te werken,
 • aanpassing van de elektrische installaties in functie van Open+.

Net zoals bij andere renovaties heeft de gemeente ook bij de renovatie van de bibliotheek extra aandacht besteed aan CO₂-reducerende en energiebesparende maatregelen:

 • alle verlichting werd vernieuwd waarbij gekozen werd voor ledverlichting,
 • ook de verwarming werd vernieuwd. Hier werd gekozen voor toestellen die kunnen werken op lage temperatuur. Dit maakt het mogelijk om in de toekomst de ketel te vervangen door een warmtepomp. De vervanging van de ketel is nu nog niet aan de orde aangezien deze nog te recent is.

Motion Planet uit Ruiselede stond in voor de vernieuwing van de inkombalie en jeugdafdeling, ekz benelux voor het systeem van Open+. Het gemeentepersoneel voerde alle andere werken uit.

Elke dag open van 7 tot 22 uur

Door in te stappen op het systeem van Open+, biedt de gemeente een nog ruimere dienstverlening in Bibliotheek-infopunt aan. Naast de nieuwe bemande openingsuren, zijn er voor de vaste gebruikers extra openingsuren zonder personeel. Zo is Bibliotheek-infopunt elke dag open van 7 tot 22 uur. Je komt dus naar de bib wanneer het jou past.

Een nieuw systeem betekent nieuwe afspraken, die worden opgenomen in een aangepast gebruikersreglement

Wie kan gebruik maken van Open+?

 • Je bent lid van de bibliotheek én 16 jaar of ouder. Er zijn geen extra kosten aan verbonden.
 • Je vraagt uitleg aan een bibliotheekmedewerker of volgt een infosessie over Open+. Nadien onderteken je het formulier van Open+.

Wanneer kan je gebruik maken van Open+?

DagOpen+ uren
Maandag7-15 uur en 19.15-22 uur
Dinsdag7-15 uur en 19.15-22 uur
Woensdag7-14 uur en 19.15-22 uur
Donderdag7-9.30 uur en 12.45-22 uur
Vrijdag7-15 uur en 19.15-22 uur
Zaterdag7-9.30 uur en 12.45-22 uur
Zon- en feestdagen7-22 uur

Infosessies Open+

Wil je meer weten over Open+ en je laten registreren als gebruiker? Volg dan een infosessie: na het invullen van een registratieformulier kan je Open+ gebruiken. Breng je identiteitskaart (eID) mee, die heb je nodig voor de registratie. 

Kom naar een van de infosessies op:

 • Zaterdag 27 mei om 10.30 en 15 uur in Bibliotheek-infopunt (inschrijven is niet nodig).
 • Woensdag 31 mei om 15 uur en vrijdag 2 juni om 19.30 uur in Bibliotheek-infopunt (inschrijven via de webshop).

Kan je niet aansluiten op een van deze infosessies, dan kan je je ook nog later laten registreren. 

Nieuwe bemande openingsuren

DagBemande openingsuren
Maandag15-19 uur
Dinsdag15-19 uur
Woensdag14-19 uur
Donderdag9.30-12.30 uur
Vrijdag15-19 uur
Zaterdag9.30-12.30 uur

Welkom op de opendeurdag

Kom op zaterdag 27 mei tussen 9.30 en 17 uur al kennismaken met de vernieuwde bib. Ontdek het leesparadijs voor de jeugd, het gezellige leescafé, de vernieuwde inkombalie ... De bib-medewerkers staan klaar om jouw vragen te beantwoorden. Wil je meer weten over Open+ en de onbemande openingsuren? Volg dan om 10.30 uur of 15 uur de infosessie mee. Je kunt je daarna meteen registreren als Open+-gebruiker. Inschrijven hiervoor is niet nodig. Opgelet: tijdens deze opendeurdag is materiaal binnenbrengen of ontlenen niet mogelijk. 

Inleverdatum materiaal verlengd

We verlengen al het materiaal dat in Bibliotheek-infopunt is uitgeleend tot maandag 5 juni. Zo hoef je je geen zorgen te maken als je niet meteen langs kunt komen. 

Jan de Keyser, burgemeester: “De bibliotheek van Oostkamp was al in 2006 een voorloper  met de invoering van de digitale boekenkast (Delphi-systeem), waardoor het personeel meer tijd beschikbaar kreeg voor het ondersteunen van de klanten en voor collectievorming en het organiseren van activiteiten. Zelfscan is intussen alom tegenwoordig en de verwachtingen van mensen veranderen. Zelfs de volledig personeelsloze winkel doet zijn intrede in grotere steden. In Oostkamp willen we onze dienstverlening aanpassen aan de hedendaagse behoeften. We denken bij een bibliotheek dan onder meer aan ruimere openingsuren, waar niet altijd personeel aanwezig hoeft te zijn. Met Open+ bieden we een oplossing. We voorzien uiteraard nog steeds een breed aanbod aan openingsuren mét personeel, maar er zijn aanvullend ook uren waarop geen personeel aanwezig is. Zo kunnen mensen die zich overdag moeilijk kunnen vrijmaken, toch ook even rondneuzen op zoek naar het goeie boek. Zo evolueren we mee met onze tijd voor wie dat nodig heeft, maar blijven we ook de standaarddienstverlening aanbieden die mensen van Oostkamp gewoon zijn.”