Bevrijdingsherdenking als herinnering aan de Slag om Moerbrugge

Gepubliceerd op woensdag 30 aug 2023 om 10:13 uur

Naar jaarlijkse gewoonte is er de 79ste bevrijdingsherdenking aan het vredesmonument in Moerbrugge. Dit jaar vindt de herdenking plaats op zondag 3 september. Het Feestcomité van Moerbrugge met medewerking van het gemeentebestuur Oostkamp wil op deze manier de herinnering aan de ‘Slag om Moerbrugge’ (8-12 september 1944) levendig houden en de slachtoffers eren.

In september 1944 vond aan de kanaalbrug van Moerbrugge een hevige strijd plaats tussen Duitse en geallieerde troepen, gekend als de ‘Slag om Moerbrugge’. Vooral veel Canadese soldaten maar ook Moerbruggenaren kwamen om. Het vredesmonument aan de kanaalbrug herinnert aan die slag.

Om de gesneuvelden te herdenken, organiseren het Feestcomité van Moerbrugge en de gemeente jaarlijks een Bevrijdingsherdenking, dit jaar op zondag 3 september.

Programma

•   10 uur: eucharistieviering opgedragen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in de
St.-Godelievekerk in Moerbrugge

•   11 uur: herdenkingsplechtigheid aan het vredesmonument aan de brug van Moerbrugge. De herdenking wordt opgeluisterd door solisten van de koninklijke fanfare De Eendracht Oostkamp en het Godelievekoor en enkele schoolkinderen. Toespraak door burgemeester Jan de Keyser.

•   12 uur: receptie in café Tom Dooley en Midtown aan de kerk van Moerbrugge.

Tijdens de plechtigheid kunnen verenigingen, organisaties en particulieren die dit wensen een bloemstuk neerleggen aan het monument.