In Vlaanderen is het al tientallen jaren verplicht dat er een vergoeding betaald wordt per bijgewoonde zitting van een bestuursorgaan (= zitpenning of presentiegeld).
Net zoals de voorbije jaren wil het gemeentebestuur van Oostkamp open communiceren over de verschillende bestuursorganen van (intergemeentelijke) samenwerkingsverbanden waarin de mandatarissen van gemeente, OCMW en Autonoom Gemeentebedrijf Oostkamp zetelen en over de vergoedingen die ze er krijgen.
Je vindt het overzicht bij de downloads.
Aanvullend geven wij je graag ook volgende informatie:
- Het presentiegeld in raden van bestuur en directiecomités van intercommunales/(intergemeentelijke) samenwerkingsverbanden mag niet meer bedragen dan het geïndexeerde presentiegeld voor een gemeenteraadszitting. de Vlaamse Regering bepaalt de bedragen (Presentiegeld raadslid | Vlaanderen.be). Hierop wordt ca. 30% bedrijfsvoorheffing afgehouden.
- Bezoldigingen van de leden van het college van burgemeester en schepen, gemeenteraadsleden, leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD), politieraadsleden, leden van raad van bestuur en directieComité Autonoom Gemeentebedrijf Oostkamp (AGB-O):
- Raadsleden ontvangen geen wedde, maar krijgen een presentiegeld voor hun aanwezigheid op vergaderingen (zie downloads voor de details per raadslid).
- Omdat zij een wedde ontvangen, krijgen de burgemeester, schepenen en voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale Dienst geen zitpenning voor het bijwonen van bovengenoemde vergaderingen.
- De wedde van de burgemeester wordt berekend op basis van twee criteria:
- de grootte van de vergoeding van de leden van het Vlaams Parlement;
- het inwonersaantal van de gemeente: voor gemeenten met een inwonersaantal tussen 20.001 en 25.000 inwoners krijgt de burgemeester 87,8797% van de wedde van een Vlaams parlementslid. Hierop wordt 7,5%, werknemersbijdrage voor pensioen en bedrijfsvoorheffing (BV is minimaal 25% tot 45%) ingehouden. De BV is afhankelijk van de persoonlijke situatie en eventuele andere beroepsinkomsten.
- De wedde van de schepenen en van de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt berekend als een percentage van de wedde van de burgemeester. Dit is 60% van de wedde van de burgemeester in gemeenten tot 50.000 inwoners. Ook hierop wordt 7,5% werknemersbijdrage pensioen en 25 tot 45% BV toegepast (BV ook hier afhankelijk van de persoonlijke situatie en eventuele andere beroepsinkomsten).
- De exacte bedragen van de geïndexeerde bruto jaarwedden kan je terugvinden op Wedde uitvoerende mandataris | Vlaanderen.be