Goed gebruik van medicatie

in een bevattelijke voordracht brengt Hanne Vandenberghe, apotheker & wetenschappelijk coördinator van de Westvlaamse Apothekersvereniging, een klare kijk op het gebruik van medicatie

Praktisch

OrganisatieVlaamse Actieve Senioren (VL@S) Groot-Oostkamp, luc.demeurisse@yucom.be, 0486/303496, www.vlaamseactievesenioren.be
Waargemeenschapshuis Ridefort Ruddervoorde, Sportstraat , 8020 Ruddervoorde
Wanneerdonderdag 21 oktober 2021
Van14.30 uur
Prijs5 EUR
niet-leden € 7 , koffie & koekje inbegrepen, IEDEREEN is welkom, breng vrienden & familie mee ; het Bestuur stelt alles in het werk voor het respecteren van de geldende coronamaatregelen.

Info

wij kennen en koesteren onze "pillen", maar wat zit erachter ? Hoe en wanneer innemen, hoe bewaren en wat met pillen "over datum" ?
Niemand beter dan Hanne Vandenberghe, apotheker en wetenschappelijk medewerker van de "Westvlaamse Apothekersvereniging" kan het ons verklaren. Zij geeft, als medewerker, deskundig en duidelijk advies aan honderden eindconsumenten en collega-apothekers. Voor ons zal ze haar kennis op een eenvoudige en klare wijze overbrengen.
Medicatie, ook "medicamenten" genoemd, hoeft niet steeds een "genees" ? middel te zijn. Slechts een beperkt aantal hebben een pure geneeskundige werking. Het overgrote deel van de medicijnen wordt gebruikt om een bepaalde functie of orgaan te beïnvloeden, denk maar aan middelen bij suikerziekte, bij een te hoge cholesterol, of een te hoge bloeddruk.
Medicatie kan de oorzaak van een ziekte bestrijden, kan de gevolgen van een pijnlijke ziekte bestrijden, kan een ziekte voorkomen ( hadden we dat nu maar voor corona ... ) en kan ook pijn verlichten.
Het toedienen van medicamenten gebeurt op verscheidene wijzen :
een tablet, dragee, capsule, drank en poeder (worden via de mond en slokdarm ingenomen); een zetpil (rectaal); intraveneuse injectie (in ader of spier); verstuiving (bv. mondspray); spoeling (gorgelen); druppels (oog of oor); smeren van zalfjes, crème, lotion of gel; door de huid (pleisters)
De discussie "synthetische of natuurlijke " medicatie ? komt ook aan bod. Men beweert dat synthetische medicatie op geen enkele manier slechter of beter is dan natuurlijke, maar tóch is het nadeel van synthetische dat die meer bijstoffen heeft en dus als verontreiniging aanwezig blijft. Verder zal ze het hebben over de bijwerkingen (bv. hoofdpijn, jeuk, slaperigheid...) , over de "oude en vervallen pillen" , alsook over de dosering en de verslaving.
Zeker een interessante en goed verstaanbare uiteenzetting : een aanrader !

Gezelschap, producent, uitvoerders

Hanne Vandenberghe-apotheker, wetenschappelijk coördinator van de Westvlaamse Apothekersvereniging

Thema

Lezingen - Mens en maatschappij

Doelgroep

Volwassenen (18+)
Senioren

Alle activiteiten
LCP