" Achter de schermen van het Vaticaan" voordracht door dr. Tom Zwaenepoel

Vaticaanstad, de kleinste staat ter wereld, herbergt een indrukwekkende kunstverzameling, belichaamt een eeuwenoud geloof en dito traditie, heeft de best geïnformeerde diplomatie en verbergt dit alles achter hoge, dikke muren.Als we de media mogen geloven , organiseert paus Franciscus een interne revolutie in de werking van deze ministaat.

Praktisch

OrganisatieVlaamse Actieve Senioren (VL@S) Groot-Oostkamp, luc.demeurisse@yucom.be, 0486/303496, www.vlaamseactievesenioren.be
WaarValkaart bovenzaal, Albrecht Rodenbachstraat , 8020 Oostkamp
Wanneerdonderdag 21 maart 2019
Van14.30 uur
Prijs4 EUR
niet-leden € 6, koffie en koekje inbegrepen, IEDEREEN is welkom, breng familie en vrienden mee

Info

Paus Franciscus is niet alleen het hoofd van de rooms-katholieke Kerk maar ook het staatshoofd van de Staat Vaticaanstad ; in het eerste deel geeft dr. Tom Zwaenepoel een bondig overzicht van de belangrijkste gebouwen : Sint-Pietersbasiliek, Sixtijnse Kapel, het apostolisch paleis, de Vaticaanse musea en tuinen ; hij stelt de hoofdrolspelers voor van deze ministaat : de paus en zijn entourage. Met wie vormt " de man in het wit" een woongemeenschap ? Hij werpt ook het licht op enkele tradities (zoals de kerstboom en de Hollandse bloemen op het Sint-Pietersplein, het verloop van een conclaaf in de Sixtijnse Kapel) en bespreekt kort het leven in de Staat van Vaticaanstad , zo komen ook het protocol en de veiligheidsdiensten van de paus aan bod.
In het tweede deel van de lezing gaat hij verder in op het Argentijns pontificaat : in welke mate is paus Franciscus een "revolutioniare" paus en waait er een 'nieuwe wind' door het Vaticaan en de wereldkerk ? Wat heeft hij tot nu toe al gerealiseerd en wat zijn de plannen en hindernissen bij de hervorming van de Romeinse Curie, de congregaties en de pauselijke raden ? >> Een indringende kijk achter de schermen !
dr. Tom Zwaenepoel ( * Brugge 1970) liep school in het O.L.V. College Assebroek, daarna studeerde hij Nederlands en Duits aan de universiteiten Gent en Bayreuth, hij promoveerde op een proefschrift over het Duitse krimigenre aan de universiteit Gent ; hij is verbonden aan de Universiteit Gent ( vakdidactiek Duits), de Universiteit Bayreuth (taalwerving Nederlands) en de Abdijschool van Zevenkerken (Duits) ; in het kader van de Erasmus-docentenuitwisseling geeft hij gastlezingen aan de Finse universiteiten van Oulu en Turku . Hij publiceerde bij uitgeverij Lannoo verschillende boeken over het Vaticaan en de paus , hij ontmoette op 27 december 2017 de paus persoonlijk in de audiëntiezaal van het Vaticaan en overhandigde hem twee van zijn boeken die opgedragen zijn aan de Paus.

Gezelschap, producent, uitvoerders

dr. Tom Zwaenepoel-Vaticaan-kenner, schrijver van boeken over religieuze en spirituele thema's, publiceert artikelen o.a.in het tijdschrift Tertio

Thema

Lezingen - Mens en maatschappij

Doelgroep

Volwassenen (18+)
Senioren

Alle activiteiten
LCP