doping.... een eeuwenoud probleem

voordracht door sportjournalist Hans Vandeweghe

Praktisch

OrganisatieVlaamse Actieve Senioren (VL@S) Groot-Oostkamp, luc.demeurisse@yucom.be, 0486/303496, www.vlaamseactievesenioren.be
WaarDe Wara, Beekstraat, Waardamme , 8020 Waardamme
Wanneerdonderdag 5 september 2019
Van14.30 uur
Prijs4 EUR
niet-leden 6,00 euro, koffie & koek inbegrepen, breng familie & vrienden mee, iedereen is welkom

Info

Het gebruik van prestatieverhogende middelen is geen uitvinding van onze tijd, Ook de Grieken en Romeinen gebruikten kruidendrankjes (marathonlopers, gladiatoren, wagenracers) Maar na de tweede wereldoorlog nam het dopinggebruik een grote vlucht. Het complexe onderwerp wordt door Hans Vandeweghe besproken en uitgediept. Vandeweghe is de meest kritische sportjournalist van België die reeds veel mensen tegen de schenen heeft geschopt en die nooit een blad voor zijn mond neemt. De uiteenzetting wordt doorspekt met anekdotes uit eerste hand, verkregen door gebruikers en dokters.
Doping in de sport is zoals criminaliteit in de maatschappij, dixit Rogge, voorzitter van het International Olympisch Comité.
Zijn alle wielrenners onverbeterlijke spuiters en/of slikkers ? Misschien. Maar ook in andere sporten is doping prominent aanwezig. De kranten staan er in elk geval vol van, maar onnauwkeurigheden zijn wel mogelijk. Sport en beweging hebben een positieve invloed op onze gezondheid en bezorgen ons een deugddoende ontspanning. Maar toch zijn er amateursporten waar doping doordrongen is. Machogedrag, naïviteit en prestige spelen hierbij een grote rol.
Hans Vandeweghe (1958) woont sedert 1991 in Hertsberge. Hij was zelf topsporter in de volleybalcompetitie. Was directeur communicatie bij het Belgisch Olympisch Comité en bouwde zijn expertise als sportjournalist op bij o.a. De Morgen, Sport International (Ned), Knack, Humo, De Standaard. Schrijft nu nog kritische columns voor enkele dagbladen Hij is over zijn hele carrière genomen voor 90 % actief geweest in de sportjournalistiek. De sportindustrie, de sportsociologie en doping is zijn specialiteit.Hij zal ons meenemen voor een eigenzinnige wandeling langs de heikele en minder heikele, bekende en minder bekende pijnpunten van devhedendaagse sport. Je zal misschien glim- of grimlachen maar je zal in eerste plaats verplicht worden na te denken en je moet vooral er niet altijd over eens zijn. Zéker een interessante voordracht

Gezelschap, producent, uitvoerders

Hans Vandeweghe-sportjournalist

Thema

Lezingen - Mens en maatschappij

Doelgroep

Volwassenen (18+)
Senioren

Alle activiteiten
LCP