De Gilde: van patronaatszaal tot innovatief woonproject in hartje Ruddervoorde

Gepubliceerd op vrijdag 17 nov 2023 om 10:53 uur

De Gemeenteraad keurde op 16 november 2023 een samenwerkingsovereenkomst goed met de provincie West-Vlaanderen en vzw Decanale Werken Brugge Stad voor de verdere uitwerking van de plannen voor De Gilde. Samen willen ze er immers een toekomstgericht en innovatief woonproject van maken, passend in het centrum van Ruddervoorde mét aandacht voor het behouden van dit karakteristieke gebouw.

De Gilde is een begrip in Ruddervoorde, maar staat al een tijd leeg. Het karakteristieke gebouw is op zich niet beschermd, maar heeft wel het kenmerkend uitzicht van een patronaatszaal uit die tijd en is opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed. Reden genoeg dus om te onderzoeken of het mogelijk is het gebouw te behouden.

Het perceel waarop het gebouw staat, is 600 m² groot en ligt volledig in woongebied. Het zou een ideale plek zijn voor jonge gezinnen. Het behouden en aantrekken van jongeren en jonge gezinnen in de dorpskern is belangrijk voor het voortbestaan van een levendig dorp. Daarom werd samen met de eigenaar, vzw Decanale Werken Brugge Stad, ingestapt op een project van de provincie West-Vlaanderen. Binnen dat project werd onderzocht hoe we De Gilde kunnen bewaren én we er een vernieuwend woonproject kunnen voorzien.

De provincie West-Vlaanderen stelt in de visie rond woonbeleid een aantal zaken voorop waar ook de gemeente Oostkamp op inzet: wonen voor iedereen in een kwaliteitsvolle, betaalbare en aangepaste woning; zuinig en doordacht omgaan met ruimte en energie; in een omgeving die sociaal, ecologisch, economisch en ruimtelijk duurzaam is aangepast aan de noden van de bewoners. In combinatie met hun stimulans om innovatie te ondersteunen, hebben ze zo een subsidieproject uitgewerkt om innovatieve woonprojecten te ondersteunen. Nadruk ligt daarbij onder andere op kernversterking, gemeenschappelijkheid, herbestemming en toekomstgerichtheid. Dit sluit nauw aan bij de visie uit het masterplan van de gemeente Oostkamp en de zoektocht naar mogelijkheden voor De Gilde. En zo is de samenwerking tot stand gekomen. Uit vijf architectenbureaus werd via een architectuurwedstrijd een laureaat gekozen: Groep III uit Brugge. Zij hebben nu een ontwerp uitgewerkt.

Het karakteristieke van het gebouw wordt in dit ontwerp behouden, maar op een hedendaagse manier ingevuld. De Gilde wordt omgebouwd tot een ruimte met 5 appartementen en gemeenschappelijke ruimten. Het project richt zich vooral op jonge gezinnen en nestverlaters. Een van de appartementen wordt ingevuld vanuit een sociale invalshoek, ondersteund via een buddy-werking van de medebewoners.  De centrale, gezamenlijke binnentuin is het kloppende hart van dit project. Die is deels overdekt, deels open.

De volgende stap was het goedkeuren van een samenwerkingsovereenkomst tussen de diverse partners om ook effectief tot een uitvoerbaar project te komen. Dit gebeurde op 16 november 2023 door de Gemeenteraad. Ook de grote lijnen van de samenwerking en kostenverdeling zijn vastgelegd. De provincie investeert 900.000 euro (max. 50% van het totale budget) en de gemeente Oostkamp voorziet + 600.000 euro. Vzw Decanale Werken Brugge Stad brengt de grond in en die is berekend op 450.000 euro.

Intussen werken de architecten het ontwerp verder uit tot een concreet dossier (opmaak bestekken en ontwerp aanvraag omgevingsvergunning). Eens dat klaar is wordt finaal beslist of het project financieel haalbaar is en er dus verder gewerkt kan worden.